Wervende teksten schrijven

Wervende teksten schrijven

Wervende teksten schrijven is nogal een klus. De balans tussen een goede wervende tekst en een hijgerige uiting is lastig te vinden. Wanneer werf je, wanneer overschreeuw je? Ik maak je met dit blog wegwijs is de wondere wereld van wervende teksten.

Wervende teksten: welk doel dient het?

Wervende teksten zijn overal te vinden. Kijk maar naar mijn site – ook ík moet mezelf verkopen. Maar ook advertorials in magazines, persberichten en sollicitatiebrieven zijn goede voorbeelden van wervende teksten. Wervende teksten moeten als doel dienen om de lezer te prikkelen, te overtuigen en aansporen tot handelen. Dat kan het verkopen van een product zijn, maar ook het inschrijven voor een nieuwsbrief, het doen van een aanvraag of het geven van response. Wervende teksten schrijven doe je niet alléén voor de verkoop – wervende teksten moeten je (potentiële) klanten binden aan jou, jouw dienst of jouw product.

Wervende teksten schrijven: de basis

De basis van een wervende tekst ligt in de call-to-action (CTA) – van overtuigen naar handelen. Maar waar wil je naar laten handelen? Het kopen van een aftershave heeft een andere CTA dan het inschrijven voor je nieuwsbrief. Kijk met het maken van de basis voor je wervende tekst ook naar jezelf: waar reageer je wel of niet op? Je publiek is een kostbaar bezit en moet je niet voor de gek houden. Wees open, wees creatief, wees wervend!

Samen naar jouw wervende teksten kijken? Bel voor een gratis telefonische briefing: (023) 583 1800.

Wervende teksten schrijven – de tips!

- Zie je de twee uitroeptekens aan het eind van m’n laatste zinnen? Ga er extreem zorgvuldig mee om. “Ik ben een wervende tekst! Ik laat zien dat ik met heel veel uitroeptekens een roepende in de woestijn ben!! Maar goed, nu je me toch leest: koop mij!!! Please!!!!” Bah – gewoon bah. Niemand neemt je nog serieus. Uitroeptekens? Mondjesmaat.

– De inleiding is het billboard van je wervende tekst. Daarin zijn de 5W’s 1H van groot belang: wie – wat – waar – waarom – wanneer – hoe. Begin je inleiding met een vraag naar je lezer. Betrek ze erbij. Laat ze weten dat het om hen gaat. Please ze. Overtuig ze.
– Maak je wervende tekst niet te lang. Denk aan 350 woorden max. Na een korte inleiding (rond de 85 woorden) laat je in een paar alinea’s zien wat je in huis hebt, wat je doet, waarom men bij jou moet zijn en hoe ze met je in contact kunnen komen. Overtuig (daar hebben we het weer) je publiek. Doe dat door middel van testimonials, een kort interview, een heldere uitleg en een pakkende tekst.
– Wervende teksten kenmerken zich door helder taalgebruik. Zorg voor ritme in de tekst. Maak de tekst niet te lang. Houd het fris. Eventueel frivool. Sec – kort – bondig – lekker. Een lekkere, wervende tekst.
– De uiteindelijke CTA is natuurlijk het allerbelangrijkste element van je wervende tekst. De kers op de taart, het hoogtepunt van je wervende tekst. Maak het catchy: wees creatief. Draai niet om de hete brij heen en pas op met dwingend taalgebruik. ‘Koop mij’ is geforceerder dan ‘Vanaf 9,95 kan ik in je boekenkast staan’ – bijvoorbeeld. ‘Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief’ zou je als tussenkop kunnen gebruiken, maar in de tekst kun je duidelijk maken dat jouw nieuwsbrief écht een toegevoegde waarde heeft.

Mijn CTA in een wervende tekst

Een wervende tekst kan altijd beter, maar oefen maar. Stuur me gerust een voorbeeld van jouw wervende tekst. Ook kun je gratis om vrijblijvend advies vragen. Mail of bel voor een offerte op maat.

Eigen-Zin(nig) Tekstbureau
www.eigenzinnig.org
info@eigenzinnig.org
(023) 583 1800

  M. Wagemakers     08-10-2017 01:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.