Start with Why: omdat alleen 'waarom' telt

‘Start with Why’ – waarom we slagen als we ‘Waarom’ gebruiken

Simon ‘Start with why’ Sinek is een goeroe, dat geef ik toe. Nerdy brilletje, charmante blik achter de glazen, een stift, een whiteboard en als achtergrond een roodfluwelen doek. ‘Het gaat niet om wat, of om hoe, maar om waarom’, oreert hij. Waarom je slaagt als je bij iedere stap in je business de ‘Waarom-vraag’ stelt, in plaats van ‘Hoe’ of ‘Wat’. Dat het niet om futiliteiten gaat, maar om het diepere. ‘In jezelf.’ Nog steeds geen flauw benul waar ik het over heb? Hierbij een handige introductie. Het bewaren meer dan waard – het zal je onderneming een boost geven!

Start met het waarom

Volgens Sinek kun je iedereen binnen een organisatie leren hoe iets werkt. Denk hierbij aan een productspecificatie of technisch probleem. Denk aan de uitleg van software, of wat een schrijver succesvol maakt. Maar waarom is de iPhone wel een succes en zijn mobiele telefoons van Microsoft dat minder? Waarom waren de gebroeders Wright wél beroemd en is Samuel Pierpont Langley niet in het collectieve geheugen blijven hangen?

Start with why: lang leve de biologische factoren

Hè, eindelijk geen zweverige optieken. Of een spervuur aan pseudo-psychologie. ‘Het zit allemaal in de hersenen’, aldus Sinek. Wat en hoe zijn rationele vragen – dus vinden zulke waarnemingen plaats in de neocortex. Het limbisch systeem, dat betrokken is bij genot, motivatie en andere emotionele waarnemingen, interpreteert de waarom-vraag. Als je Sinek’s Heilige Graal kunt prikkelen (het beantwoorden van de waarom-vraag) raak je mensen. Beïnvloed je het limbisch systeem. Overtuig je ze zónder opzwepend taalgebruik, maar door middel van die ene kleine aanraking. Waarom.

Wat is jouw waarom? Geen idee? Bel me eens, dan kunnen we het er samen over hebben. Ik help je graag: (023) 583 1800.

Waarom doe ík wat ik doe?

Start with whyIk geloof in de kracht van de Nederlandse taal. Een taal die verbindt, verbroedert, laat visualiseren en aanzet tot handelen. Die Nederlandse taal opent – mits goed toegepast – een schatkist aan mogelijkheden, die ik als journalist dagelijks inzet. Maar ik ben niet de enige die dat doet. Hoe houd ik mezelf staande in de wervelstorm van tekstschrijvers?

Houd ‘t simpel! Niemand heeft iets aan wollig taalgebruik, zeker jullie (nieuwe) klanten niet.
– Houd ‘t kort en bondig! Lange, zweverige teksten zijn er al genoeg in de wereld.
– Schrijf naar je publiek! Taal verbindt, maar maak geen verbindingen met computers. Maak verbinding met je publiek.
– Denk buiten de blije doos! Men heeft niets aan voorgekauwd materiaal.

Om dit te realiseren zorg ik voor de verbinding in mijn vier pijlers. Bij iedere tekst die ik ga schrijven, denk ik aan het ‘waarom’. ‘Waarom zit men op een persbericht over tweedehands dameskleding te wachten?’ ‘Waarom wil een opdrachtgever gevonden worden?’ ‘Waarom is deze tekst uniek?’
Ik schrijf, omdat ik wil dat anderen gevonden worden. Ik schrijf, omdat ik mijn talent niet verloren wil laten gaan. Ik schrijf, omdat ik geloof in een betere communicatie. Ik geloof in verbroedering, zélfs in de marketingwereld.

Start vandaag nog met de implementatie van Waarom

Ga nu bij jezelf te rade: start with why. Waarom ben jij wie je bent? Waarom is jouw onderneming uniek? Waarom wil je gevonden worden? Waarom bepaal jij je strategieën op een bepaalde manier? Waarom ben jij de concurrent een stapje voor? En waarom laat je dat niet door mij uitschrijven? Jouw visie – jouw waarom – jouw klinkende munt.
En Sinek kan het weten: hij zit er warmpjes bij. Waarom? Bekijk zijn TEDx-speech.

Wat is joúw Waarom? Weet je niet zo goed hoe je het beste met die vraag om kunt gaan, of hoe je die kunt gebruiken in je teksten? Vraag direct een gratis proeftekst aan en Start With Why; dan weet je de waaromvraag morgen al te beantwoorden!

  M. Wagemakers     08-10-2017 01:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.